Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sie 2007 Dni na forum: 1727 Posty: 72
Wysłany: 2009-07-02, 10:49 Nagrywanie
Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię nagrywania wszystkich parametrów na raz. Chodzi o to jak podczas grania na żywo przy pomocy kontrolera MIDI np. Behringera BCR2000 zapisywać wszystkie kontrolowane parametry jednocześnie, nie zawsze jednego urządzenia. Z tego, co wiem można włączyć zapis tylko na jednym instrumencie i kiedy się chce zapisywać ustawienia innego trzeba w oknie Sequenser kliknąć na niego [REC, kółko z czerwoną kropką w środku]. Jest to nie poręczne z tego względu, że odrywa od grania, bo trzeba co chwila zmieniać urządzenie nagrywane.
Ustalmy, że Reason rejestruje parametry miksera [np zwiększenie głośności, REC na mikserze], chce przesunąć równocześnie kółko mod Subrtaktora. W tym momencie pojawia się problem... Przełączając urządzenie [REC na Subtraktor] powstaje przerwa w rejestracji ruchu suwaka miksera, a zapisuje się parametr mod Subtraktora. Okazuje się, że istnieje zależność albo-albo. Albo mikser albo Subtraktor. Kiedy chcę znów, aby program zapisywał ustawienia parametrów miksera powtórnie muszę przełączyć REC w Sequenserze i tym razem powstaje "dziura" w nagrywaniu Subrtaktora... tak w kółko.
Chce nagrać ruchy suwaka miksera [zwiększam głośność basu] oraz ruch kółka mod tegoż basu jednocześnie. Inna sytuacja. Chcę nagrać zwiększenie głośności perkusji i równocześnie zmianę parametru "length" snara, bez konieczności zmian w sequenserze.
Mam nadzieję, że jest to jasne.
Celowo nie wprowadzałem większych udziwnień typu zmiana patternów np. ReDrum poprzez combinatora [na czym mi najbardziej zależy], ewentualnie kontroli parametrów efektów, aby nie wprowadzać zamętu.
Czy ktoś z forum wie jak nagrywać w Reason jednocześnie wszystkie parametry kontrolowanych urządzeń i oddać się błogiej improwizacji? Chętnie poznam taki sposób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum