Wszystko dla muzyków: Reason, FL Studio, Cakewalk, VSTI. Strona Główna Wszystko dla muzyków: Reason, FL Studio, Cakewalk, VSTI.
Muzyka jest matematyką tajemną, której elementy sięgają nieskończoności.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RSS RSS  RSS Zwycięzcy konkursów  StatystykiStatystyki
 Mapa userów Gdzie mieszkają nasi userzy? RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nagrywanie
Autor Wiadomość
djslam 
Reason Senior
SyntheticWave

Ocena usera : 5 / 5 - Liczba głosujących : 3Ocena usera : 5 / 5 - Liczba głosujących : 3

Dni na forum: 1727
Pokaż na mapie
Wysłany: 2009-07-02, 10:49   Nagrywanie

Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię nagrywania wszystkich parametrów na raz. Chodzi o to jak podczas grania na żywo przy pomocy kontrolera MIDI np. Behringera BCR2000 zapisywać wszystkie kontrolowane parametry jednocześnie, nie zawsze jednego urządzenia. Z tego, co wiem można włączyć zapis tylko na jednym instrumencie i kiedy się chce zapisywać ustawienia innego trzeba w oknie Sequenser kliknąć na niego [REC, kółko z czerwoną kropką w środku]. Jest to nie poręczne z tego względu, że odrywa od grania, bo trzeba co chwila zmieniać urządzenie nagrywane.
Ustalmy, że Reason rejestruje parametry miksera [np zwiększenie głośności, REC na mikserze], chce przesunąć równocześnie kółko mod Subrtaktora. W tym momencie pojawia się problem... Przełączając urządzenie [REC na Subtraktor] powstaje przerwa w rejestracji ruchu suwaka miksera, a zapisuje się parametr mod Subtraktora. Okazuje się, że istnieje zależność albo-albo. Albo mikser albo Subtraktor. Kiedy chcę znów, aby program zapisywał ustawienia parametrów miksera powtórnie muszę przełączyć REC w Sequenserze i tym razem powstaje "dziura" w nagrywaniu Subrtaktora... tak w kółko.

Przykład: Utworek składa się z 2 instrumentów [ReDrum - perkusja, Subtraktor-bass] + mikser.
Behringer obsługuje:
1. mikser [suwak głośności, przyciski mute, solo, itd]
2. ReDrum [parametr "length" snara]
3. Subtraktor [kółko mod]

Chce nagrać ruchy suwaka miksera [zwiększam głośność basu] oraz ruch kółka mod tegoż basu jednocześnie. Inna sytuacja. Chcę nagrać zwiększenie głośności perkusji i równocześnie zmianę parametru "length" snara, bez konieczności zmian w sequenserze.

Mam nadzieję, że jest to jasne.

Celowo nie wprowadzałem większych udziwnień typu zmiana patternów np. ReDrum poprzez combinatora [na czym mi najbardziej zależy], ewentualnie kontroli parametrów efektów, aby nie wprowadzać zamętu.

Czy ktoś z forum wie jak nagrywać w Reason jednocześnie wszystkie parametry kontrolowanych urządzeń i oddać się błogiej improwizacji? Chętnie poznam taki sposób.

http://syntheticwave.prv.pl/

djSlam - saXak - SyntheticWave

Lista sprzętu: Athlon3000+, CME UF5, Behringer BCR2000, BSY600, FCV100, Audiotrack INCA88, MCCrypt MCB1002, PIEZO RM-007, ShureC607N, prawie 1km kabli...

Odpowiedz do tematu